Rooibos - Historie

Rooibos pochází z oblasti  Cederberg na Western Cape, ležící 250km od Kapského města. Obliba čaje Rooibos roste nejen v této zemi ale zejména v zahraničí.

  • Z dávných časů: Místní lidé z této oblasti jako první zjistili, že jehlicovité listy z Aspalathus linearis udělají chutné, aromatické čaje. Listy a stonky byly jemně posekány  a ponechány na hromadách kvasit. Fermentované listy a tenké stonky se rozprostřely a  sušily na horkém africkém slunci. Dnes je Rooibos zpracován v podstatě stejným způsobem, ale samozřejmě, že metody jsou nyní mechanizované a mnohem jemnější.
  • Kolem roku 1900 : Průmysl Rooibosu byl na počátku zahraničního obchodu.
  • 1904 : Benjamin Ginsberg, ruský emigrant a průkopník v této oblasti, se začal zajímat o Rooibos a uvědomil si svůj marketingový potenciál. Začal obchodovat  s místními zemědělci. Skutečnost, že Ginsberg pocházel z rodiny, která byla v čajovém průmyslu v Evropě po staletí, mu poskytla know-how  a tento nový "horský čaj".
  • 1930 : V roce 1930, Dr. P le Fras Nortier, místní lékař a amatérský botanik objevil tajemství klíčení semen Rooibos. Společně s Olof Bergh, komerční farmář, který vyvinul nové pěstitelské metody. Brzy se pěstování Rooibosu  začalo v mnohem větším měřítku podél svahů pohoří Cederberg.
  • 1954 : Ministerstvo  zemědělství začalo regulovat trh, stabilizaci cen, a zlepšení a standardizování kvality. Začala nová éra pro průmysl Rooibos. Od té doby, průmysl zaznamenal stabilní pokrok.  Zdokonalení  výrobních metod a zvyšování distribuce tak, aby jedinečný a dobrý čaj Rooibos byl konzumován lidmi po celém světě.
  • Využití čaje Rooibos je možné na vaření  jako přísada na výrobu dezertů, nápojů, kosmetických výrobků.